testosteroni mittaus kotona

• Terve sydän ja veri
• Vähemmän rasvaa, enemmän lihasta
• Vahvemmat luut
• Parantunut halukkuus ja yleinen mieliala
• Parantunut keskittymiskyky ja tilalliset kyvyt

testo booster kokemuksia

T-Maxia voi nyt ostaa puoleen hintaan. Ensimmäinen erä (4:n viikon annos) vain 14,95€!

Milloin on hakeuduttava testosteronimittaukseen

Miessukuhormoni testosteroni yhdistetään usein perinteisesti mieskehon maskuliinisina pidettyihin fyysisiin ja henkisiin ominaisuuksiin, joiden muodostumisesta hormoni on vastuussa. Naiset tuottavat testosteronia kehossaan myös – ainoastaan pienempiä määriä. Testosteronin yli- tai alimäärä kehossa saattaa sukupuolesta riippumatta merkitä vakavia terveysongelmia.

Mieskeho valmistaa suurimman osan testosteronistaan kiveksissä, naiskeho munasarjoissa.

Testosteroni on vastuussa sellaisten fyysisten, usein maskuliinisiksi miellettyjen piirteiden kuten vartalonkarvoituksen, lihasmassan ja fyysisen kestävyyden kehittymisestä. Matalat testosteronitasot tai testosteronivaje miehessä vaikuttavat herkästi näiden piirteiden puuttumisen, kun taas naisissa testosteroniylimäärä vaikuttaa samojen piirteiden epätavallisen voimakkaan kehityksen.

Testosteronimittaukseen kannattaa hakeutua, mikäli uskoo jostain syystä kärsivänsä epätavallisen korkeista tai matalista määristä tätä hormonia veressään.

 

Kuinka paljon on liikaa tai liian vähän?

Normaalit testosteronitasot vaihtelevat miehillä 300:sta 1000:een nanogrammaan desilitraa kohti (ng/dL). Naisilla normaalit arvot jäävät 15:n ja 70:n välille. Testosteronin määrissä tapahtuu jonkin verran yksilöllistä vaihtelua koko elämän ajan, päivästä toiseen. Tämä on normaalia.

Testosteronitasot voivat laskea luonnostaan korkeasta iästä, erilaisista terveysvaivoista tai esimerkiksi ylipainosta johtuen. 40:nnen ikävuoden jälkeen elimistössä olevan testosteronin määrä laskee keskimäärin yhdellä prosentilla vuosittain. Jotkut laskun aiheuttamista oireista, etenkin erektiohäiriöt, ovat yleisiä yli 40-vuotiailla miehillä.

Yleisin miesten testosteronitasoihin liittyvien ongelmien aiheuttaja on hypogonadismi, kansanomaisemmin testosteronivajaus.

Testosteronitasot saattavat olla normaalirajan alapuolella, mikäli jokin alla luetelluista oireista kuulostaa tutulta:

  • seksuaalisen halun vähentyminen
  • kyvyttömyys saavuttaa erektiota (erektiohäiriöt)
  • hedelmättömyys
  • jatkuva väsymys

Liiasta testosteronista kärsiville naisille voi kasvaa liikakarvoitusta. Myös puheääni voi madaltua, rinnat pienentyä ja akne puhjeta kasvoihin.

Yksi mahdollinen testosteronin ylimäärää naisissa aiheuttava tekijä voi olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, PCOS, joka saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista ja sekoittaa kuukautiskierron.

Sukupuolesta riippumatta epänormaalin korkeat testosteronitasot voivat jopa viitata vakavien sairauksien, kuten munasarja- tai kivessyövän, olemassaoloon. Liian matalat arvot taas saattavat kieliä kroonisista sairauksista tai aivolisäkkeen, hormoneja vapauttavan rauhasen, ongelmista.

Epänormaalien testosteronitasojen aiheuttamat ongelmat ilmenevät toisinaan erityisen äärimmäisinä vauvoissa ja pikkulapsissa. Tavallisesta poikkeava kehitys tai viivästynyt murrosikä on yleensä riittävä syy mittauttaa lapsen tai teini-ikäisen testosteroni- ja muut hormonitasot.

Liian matalat testosteronitasot hidastavat poikien pituuskasvua sekä karvoitusten ja lihasten kehitystä, kun taas liian korkeat tasot laukaisevat murrosiän kiivaana ja etuajassa. Liian korkeista testosteronitasoista kärsivien tyttöjen kuukautisten alku saattaa viivästyä ja he saattavat kärsiä liiasta karvankasvusta.

Kun testosteronia on liikaa: synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia

Aina silloin tällöin epätavallisen korkeiden testosteronitasojen havaitaan johtuvan synnynnäisenä lisämunuaisen hyperplasiana (CAH) tunnetusta sairaudesta. Sen aiheuttama testosteronitulva saa aikaan peniksen epänormaalia kasvua miehissä ja sukupuolielinten poikkeavuutta naisissa.

Joissakin tapauksessa lisämunuaisen synnynnäinen hyperplasia voi tehdä miehen äänestä epätavallisen syvän tai aiheuttaa naisille epänormaalia kasvokarvoitusta.

Synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia voidaan diagnosoida jo varhaislapsuudessa johtuen siitä seuraavista nestehukasta, epäsäännöllisistä ruokailutottumuksista ja muista helposti tunnistettavista oireista. Se voi myös aiheuttaa kitukasvuisuutta – vaikka lisämunuaisen hyperplasiasta kärsivä voikin nuorena, ennen kasvuongelmien puhkeamista, olla pitkäkin.

Kuinka testosteronin määrää mitataan?

Testosteronitasojen mittaus onnistuu helposti yksinkertaisella verikokeella. Verikokeen otto suoritetaan yleensä aamulla, jolloin testosteronitasot ovat korkeimmillaan. Näytteen väärä ottoajankohta saattaa johtaa vääristyneisiin testituloksiin.

Ennen testiä on ehkä pidättäydyttävä joidenkin sellaisten lääkitysten nauttimisesta, joilla voi olla vaikutus testosteronin määrään veressä ja siten testituloksiin. Testosteronin määrää keinotekoisesti lisääviä lääkeaineita ovat esimerkiksi:

  • steroidit
  • barbituraatit
  • kouristuslääkkeet
  • androgeeni- tai estrogeenihoitolääkkeet

Joillakin lääkityksillä, mukaan lukien opiaattilääkkeet, on kyky alentaa veressä olevan testosteronin määrää hetkellisesti. Mahdollisista lääkityksistä on mainittava lääkärille ennen verikokeen ottoa. Lääkäri osaa kertoa, onko lääkkeen nauttimisella vaikutusta kokeen tuloksiin.

Oireista ja niiden ilmeisyydestä riippuen lääkäri saattaa suorittaa verikokeisiin menijälle myös fyysisen tutkimuksen, jossa hän etsii kehosta ulkoisia hormonaalisen epätasapainon merkkejä. Miehellä tällaisia merkkejä voivat olla esimerkiksi:

  • kasvokarvoituksen puute tai vähentyminen
  • rintojen koon epänormaali kasvu
  • epänormaali painonnousu

Naiskehosta lääkäri etsii erilaisia merkkejä oireista:

  • paha akne
  • epänormaali karvankasvu ylähuulessa tai leuassa (hirsutismi)
  • epänormaali hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen

Hormoniepätasapainon hoito

Mikäli itsensä tai lapsensa epäilee kärsivän tavallista matalampien testosteronitasojen aheuttamista oireista, on asiassa syytä kääntyä lääkärin puoleen. Vaivaan on olemassa runsaasti hoitokeinoja.

Yleisin matalien testosteronitasojen hoitoon tarkoitetuista menetelmistä ovat testosteronin korvaushoidot, jotka tapahtuvat rokottamalla tai erilaisia laastareita tai geelejä käyttämällä. Hoitoperiaatteena on kehosta puuttuvan hormonin korvaaminen uudella.

Suosiostaan huolimatta testosteronin korvaushoitoihin liittyy riskejä ja sivuvaikutuksia, kuten:

  • uniapneaa
  • aknea
  • verihyytymän riski
  • hyvälaatuista eturauhasen liikakasvua
  • mahdollinen lisääntynyt sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riski

Lääkäri saattaa suositella joistakin testosteronitasoihin ei-toivotusti vaikuttavista lääkityksistä luopumista tai ehdottaa niille vaihtoehtoa.

Hän saattaa myös suositella elämäntapamuutoksia, joilla voi olla hormonitasapainoa edistävä vaikutus. Tällaisia muutoksia voivat olla esimerkiksi urheiluharrastuksen aloittaminen tai muutosten tekeminen ruokavalioon.

 

Yhteenveto

Mikäli itsellään tai lapsellaan epäilee testosteronivajetta tai kärsii sellaisen oireista, on ehkä syytä mittauttaa elimistön testosteroniarvot asiantuntijan toimesta. Mittaustulokset saattavat auttaa paljastamaan piileviä terveysongelmia tai ymmärtämään omien elämäntapojen ja -valintojen vaikutusta henkilökohtaiseen terveyteen.

Usein testosteronitasot yksinkertaisesti heittelevät iän, ruokavalion, lääkityksen tai jopa hetkellisen aktiivisuustason kohoamisen vaikutuksesta. Testosteroniarvojen mittaus auttaa ymmärtämään, ovatko epänormaalit hormonitasot seurausta olosuhteiden hetkellisestä muutoksesta vai vallitseeko kehossa pysyvä hormoniepätasapaino.